Växtbaserad kost kan frigöra en yta större än hela EU

En växtbaserad kost leder inte bara till minskade utsläpp utan också till att mer mark frigörs som i sin tur kan fånga upp koldioxid. Det visar en ny studie som presenterats i Nature Foods.

Animaliska livsmedel har högre koldioxid avtryck men tar också mer mark i anspråk än vad odling av t.ex. grönsaker gör. Det är också främst i höginkomstländer som vi äter en stor andel animaliska produkter. I en ny studie undersöker forskare därför hur det globala livsmedelssystemet skulle förändras om 54 höginkomstländer skulle byta till en växtbaserad kost.

Enligt studien kan länderna minska utsläppen från sin kost med två tredjedelar och frigöra en yta större än hela EU om de ställer om till växtbaserat. Om den marken skulle tillåtas att återgå till sitt naturliga tillstånd beräknar forskarna att den skulle fånga upp nästan 100 miljarder ton koldioxid, motsvarande 14 år av utsläpp från jordbruket.

I genomsnitt har animaliska livsmedel 10 till 50 gånger så höga utsläpp som växtbaserad kost. Samtidigt tar boskapsdjur upp nästa 80% av jordbruksytan globalt fast den inte producerar mer än 20% av världens samlade kaloritillgångar. Det är lite pang för pengarna som man brukar säga.

Personer i höginkomstländer är de som har störst potential att förändra sin kost eftersom de oftare än andra äter mer kött.

Vänsterpolitik för minskad köttkonsumtion

Vänsterpartiet har länge drivit på för att Sverige ska ställa om till en mer växtbaseradkost. Sedan 1990 har Sverige istället ökat sin köttkonsumtion med 40% per person och i Sverige äter vi ungefär dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet, särskilt det importerade köttet har ökat kraftigt i Sverige. Det vi vet är som sämst.

Varje svensk matkonsumtion uppgår till ca 1,8 ton koldioxidutsläpp om året (totalt borde våra utsläpp inte överstiga 1 ton per person och år). Det är konstigt att ett område som har så stor klimatpåverkan som köttkonsumtionen saknar utsläppsmål och åtgärder. Vänsterpartiet har därför föreslagit att riksdagen antar ett mål om en minskad köttkonsumtion. Ett nationellt mål om att minska köttkonsumtionen med 25% till 2025 jämfört med dagens nivåer och Sverige borde ta fram en handlingsplan för hur klimat- och miljöpåverkan av livsmedelskedjan, inklusive animalieproduktionen ska minska.

Samtidigt borde det offentliga gå före. Allt fler skolor, kommuner och företag har anammat idén om vegonorm, där vego blir standard och kött ett tillval. Det offentliga har en särskild roll i omställningen och borde därför uppmuntra till vegetarisk kost i sina verksamheter.

Läs mer:

Läs mer om vår politik för en minskad köttkonsumtion i vår motion Klimatkrisen

Hela studien: Dietary change in high-income nations alone can lead to substantial double climate dividend

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: