När blir beslut om trålgränsen verklighet?

Situationen för strömmingen i Östersjön är allvarlig. Rapporter om minskade bestånd, allt mindre storlek på fisken och uteblivna fångster målar en dyster bild längs med hela östkusten. År 2020 lade Vänsterpartiet ett utskottsinitiativ utifrån det allvarliga läge som var då, sedan dess har situationen blivit värre och när vi 2021 lade ytterligare ett utskottsinitiativ var det flera partier som tog samma initiativ för att rädda strömmingen och bestånden i Östersjön.

Åtgärder för strömmingen är mycket brådskande. Samtidigt som kvoten för strömming höjdes i Bottenhavet så vittnar kustfiskare om den snart omöjliga uppgiften att få någon fångst alls. För att komma tillrätta med problemet krävs mycket och utifrån arbetet i miljö- och jordbruksutskottet med utskottsinitiativen kom samtliga partier överens om flera åtgärder som är en bra början för att rädda Östersjön likväl som strömmingen i den.

Genom att bifalla betänkande 2021/22:MJU6 Åtgärder för att rädda fiskbestånden i Östersjön, beslutade riksdagen att regeringen snarast bör agera för att flytta ut trålgränsen. Trots att frågan är komplex så får det inte riskera att resultera i att inga åtgärder kommer att vidtas. I betänkandet pekar utskottet på behovet av att ta bort de undantag som nu finns för fiske innanför trålgränsen för stora fartyg likväl som att inleda ett samråd med Danmark och Finland om fiskeavtal. Utskottet framhöll också vikten att ge möjligheter till begränsade undantag för det småskaliga fisket som bedriver fiske för direkt användning som livsmedel och vars landningar sorteras.

Riksdagens uppdrag till regeringen får anses vara tydligt också vad gäller tidsram även om det inte är specificerat i exakta termer.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg:

När bedömer ministern att en utflyttning av trålgränsen samt övriga beslutade åtgärder i betänkandet kommer att kunna genomföras och hur ser regeringens tidsplan ut för detta arbete?

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

2 reaktioner till “När blir beslut om trålgränsen verklighet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: