Obligatorisk ID-märkning av katter på väg att bli verklighet

I regeringens proposition Märkning och registrering av katter föreslår regeringen att krav på märkning och registrering av katter ska införas i lagen om tillsyn över hundar och katter. Det här är något som djurrättsrörelsen arbetar för under lång tid och som regeringen haft på sitt bord länge, därför är det välkommet att det äntligen kommer upp för beslut i riksdagen. Vi i Vänsterpartiet har helt ställt oss bakom regeringens propositionen och de förslag som finns där i och har länge arbetat för att det här ska bli verklighet.

Förslaget om märkning av katter ska nu motsvara det krav på märkning och registrering av hundar, det gör att det blir Jordbruksverket som får ansvaret. Förslaget ger också bland andra både tullverket och polisen tillgång till registret som en del i deras arbete med djurbrott. Registreringen kommer inte vara gratis.

Behandling i riksdagen

Alla partier har nu kunnat svara på regeringens proposition och i de svar framkommer att tre partier vill att propositionen avslås – det är KD, C och M. Så länge det bara är de partierna som vill avslå finns fortsatt en majoritet för att genomföra propositionen. Både V, MP och L står bakom, SD likaså och självklart S som lagt fram proppen.

Behandlingen börjar i riksdagen och kommer upp för debatt och beslut den 24 februari.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: