Veckans svep

God fortsättning på det nya året! Tjungondag knut och julen har åkt ut och livet har återgått till det nya normala, dvs hemarbete och digitala möten. Vi går också ut i valår. Det kommer betyda ett högre tryck i den politiska debatten och när vi står mitt i en pandemi likväl som en klimat- och artkris så finns det gott om saker att diskutera. Fram till valet hoppas jag kunna göra ett veckans svep, där jag fångar upp några av de viktiga saker som skett inom klimat- och miljöpolitiken och förhoppningsvis kommer det kunna vara till hjälp för er som vill stå bättre rustade i valrörelsen. Är det något ni vill att jag ska skriva om så hör gärna av er – Kontakta mig.

Växtbaserad kost kan frigöra enorma ytor mark

Att äta en mer växtbaserad kost ger dubbla klimatfördelar och fördelarna är störst om de rika länderna är de som är med på en kostomställning. Det visar igen ny forskning som presenterats. Animaliska livsmedel har högre koldioxidavtryck men tar också mer mark i anspråk än vad odling av t.ex. grönsaker gör. Det är också främst i höginkomstländer som vi äter en stor andel animaliska produkter. Enligt studien, som har gjort analysen baserad på 54 höginkomstländer, kan de här länderna minska utsläppen från sin kost med två tredjedelar och frigöra en yta större än hela EU om de ställer om till växtbaserat. Om den marken sedan skulle tillåtas att återgå till sitt naturliga tillstånd beräknar forskarna att den skulle fånga upp nästan 100 miljarder ton koldioxid, motsvarande 14 år av utsläpp från jordbruket.

  • Vänsterpartiet vill att Sverige har ett mål för minskad köttkonsumtion
  • Att Sverige har en handlingsplan för hur miljö- och klimatpåverkan från livsmedel ska minska.
  • Att det offentliga får före och att växtbaserat blir norm.

Vi kan halvera antalet sjötransporter med förnybar energi

Visst ni att ungefär hälften av alla sjötransporter som sker idag är transporter av kol, olja och gas? Det betyder alltså att om vi ställer om och fasar ut fossila bränslen så kommer hälften av sjötransporterna att försvinna. Det ger möjlighet att lägga över mer av de transporterna som idag sker på väg till sjöfart utan att öka antalet sjötransporter. Den andra delen av sjötransporterna som sker idag behöver också minska eftersom den till stor del uppstår av vår konsumtion som i sig måste minska.

  • Vänsterpartiet vill se att mer godstransporter läggs om till sjötransporter.
  • Vänsterpartiet vill se minskad konsumtion som en del av klimatomställningen där fokus istället ska vara på att producera långlivade produkter med hög hållbarhet, reparerbarhet och möjlighet till återbruk och återvinning.

Förbud mot fossilreklam

Mer än hälften, 52,2% av svenskarna vill ha en begränsning av fossilreklam. Det visar en studie som SIFO tagit fram med hjälp av Greenpeace. Forskning visar också att enbart information inte är tillräckligt för att få människor att snabbt ändra ett beteende och eftersom vi har väldigt kort om tid på oss är ett förbud mot reklam som uppmuntrar ett dåligt beteende ett viktigt steg på vägen. Idag finns liknande lagstiftning om inskränkning i vad man får göra reklam för om tobak och alkohol.

  • Vänsterpartiet vill se en utredning som tar fram ett förslag på hur fossilreklam kan bli verklighet.

Spökflyg

Det är inte så läskigt som det låter men på ett sätt är det mycket värre. Spökflyg är tomma eller nästan helt tomma flygplan som flyger runt eftersom flygbolagen är rädda att förlora sina start- och landningstider på flygplatserna något som det är hård konkurrens om. Det finns lite olika siffror men beräknas ha ägt rumt mer än 100 000 sådana här flygningar. Lufthansa bekräftar att de gjort 18 000 sådan flygningar bara under vintern och Bryssel airlines 3000.

Lufthansa säger att de måste genomföra minst 50% av sina planerade flygningar för att få behålla start- och landningstiderna, något som ska kunna regleras av EU. Det måste regleras och det snarast. Pandemin hindrar folk från att flyga och då ska vi inte fortsätta flyga runt tomma plan. (Supermiljöbloggen)

Obligatorisk ID-märkning av katter på väg att bli verklighet

En fråga som har varit på gång under många år. Regeringen utredde men sen hamnade den i en byrålåda. Nu kommer den då tillslut upp för beslut i riksdagen och det ser ut som att förslaget kommer gå igenom riksdagen.

Vänsterpartiet stödjer förslaget att alla Katter ska ID-märkas och ingå i ett register på samma vis som hundar gör.

När går regeringen till handling om trålgränsen?

Genom bifall av förslag innan jul beslutade riksdagen att regeringen snarast bör agera för att flytta ut trålgränsen. Det kommer under våren inte ske i en havsproposition – så när? Jag har skickat frågan till Näringsdepartementet.

  • Vänsterpartiet vill se en utflyttning av trålgränsen för att skydda fiskebestånden.
  • Vi hade gärna gjort mer, som t.ex. att införa skyddade marina områden, men också områden som är helt fiskefria.

Så har Danmark börjat bygga sin nya ö

Jag har tidigare skrivit om Danmark och deras ö i havet. Lynetteholm som de kallar den nya ö som ska ta plats utanför Köpenhamn är enligt kommunen ett sätt att utvidga staden och skapa bostäder. Men egentligen handlar det om ett sätt att få lov att dumpa tusentals ton av överblivet sediment från andra byggplatser i havet. Konsekvenserna för Öresund och i förlängningen Östersjön kan komma att bli stora och svenska myndigheter har inte varit nöjda med danskarnas miljökonsekvensbeskrivning, frågan är vad regeringen tänker göra åt det faktum att Danmark påbörjar byggandet innan samrådet med Sverige är avslutat.

Här kan du läsa mer om hur Vänsterpartiet agerat i frågan: Lynetteholm

Regeringen fortsätter att satsa på motorväg istället för järnväg

Jens Holm skriver i Altinget om regeringens nya infrastruktur plan som fortsätter att lägga många miljarder på att bygga ut motorvägar runt Stockholm samtidigt som de låter järnvägen runt om i landet förfalla.

Viktiga investeringar som dubbelspår från Gävle till Sundsvall och Härnösand, utbyggnad av Bohusbanan, bättre förbindelser till Norge och färdigställande av Norrbotniabanan är alla projekt som skjuts på framtiden. Lika så kommer underhållet av den befintliga järnvägen att fortsätta skjutas upp. Det vi väljer att investera i idag kommer påverka generationer framöver. En regering som tar klimatutmaningen på allvar måste våga lyfta ut kostsamma klimatfarliga motorvägsporjekt och istället öka de ekonomiska ramen och satsa på klimatsmart infrastruktur

Läs Jens debattartikel här: V-Trafikverkets förslag är provocerande

Värmerekorden vi fick men ingen ville ha.

Det blev varmare 2021 – mer än 400 väderstationer rapporterade in rekordhöga temperaturer under året som gick. 10 nationella rekord bröts och jordens varmaste temperatur hittills uppmättes i Kalifornien (54,4 grader). På flera platser i Nordamerika var den genomsnittliga temperaturen mer än 5 grader över det normala under sommaren. (The Guardian)

Den 13 januari tangerade Australien också sitt tidigare värmerekord när det ar 50,7 grader i Onslow som ligger i västra Australien. Det tangerar också den varmaste temperaturen som uppmätts på södra halvklotet, senast 1960. (Göteborgs-Posten)

Nästan en fjärdedel av jordens befolkning fick under 2021 uppleva den varmaste temperaturen någonsin. 2021 går till historien som det 6:e varmaste någonsin med den globala temperaturen på 1,1C över förindustriella temperaturen det visar en årlig analys från NASA. Även om 2021 inte var det varmaste året i historien (det är 2020) så är skillnaderna för åren 2016 till 2021 marginella. Forskarna menar att de senaste åren visar på en långsiktig globala uppvärmning orsakad av mänsklig aktivitet. (The Guardian)

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: