Fredningsområde i Bottenhavet ett minimum för att rädda strömmingen

Det blev ett riktigt bra seminarie igår tillsammans med Kustfiskarna Bottenhavet- där alla på plats talade om behovet av åtgärder NU för att kunna rädda strömmingen men i förlängningen hela ekosystemet i Östersjön och möjligheten till ett framtida fiske.

Just nu är det svårt för kustfiskarna, Dennis Bergman från Bergmans Fisk Saltharsfjärden var där och berättade om den lilla andel fångst de får nu jämfört med för 15 år sedan och hur det påverkar deras verksamhet. De är en del av Kustfiskarna Bottenhavet som tagit fram förslag på fredade områden i Bottenhavet för att skydda strömmingen.

Ulf Bergström forskare på SLU Aqua – Institutionen för akvatiska resurser redogjorde för forskningsläget där data pekar på mycket en kraftig nedgång av bestånden för strömmingen, särskilt de stora individerna. Han pekade också på det faktum att forskningen alltid söker mer och bättre data men att det inte ska hindra oss från att vidta åtgärder och ha en adaptiv förvaltning där åtgärder kontinuerligt utvärderas och justeras för att bli bättre och mer effektiva. Idag sker inte det.

Karl Gullberg på Länsstyrelsen Gävleborg bekräftade bilden och sa att läget är AKUT, det finns inget att vänta på om vi vill ha levande hav.

Johanna Källén Fox på Naturskyddsföreningen delade slutsatsen att fredade områden behövdes i Bottenhavet men riktade också kritik mot regeringen som inte genomför varken de förslag som finns i miljömålsberedningens betänkande eller det betänkande som kom från riksdagen i december 2021.

Sten Frohm generalsekreterare på Sportfiskarna avslutade, även de arbetar för fredningsområden och fler åtgärder för att rädda fisken.

Enigheten bland deltagarna var så total som den kan bli mellan människor. Fredningsområden, och en verklig adaptiv förvaltning som tillåter åtgärder nu baserat på den kunskap vi har är avgörande. Till det behövs göra mycket mer för att vi ska klara att rädda våra hav.

En längre text och en film från seminariet kommer också komma för den som vill fördjupa sig i ämnet och det borde verkligen vara något som angår oss alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.