Sveriges miljöminister är passiv inför bygget av Lynetteholm.

Tidigare frågade jag Sveriges Miljöminister vad ministern och regeringen avser att vidta för åtgärder för att skydda den sårbara marina miljön i Öresund och börja förhandla med Danmark om ett stopp för byggnationen av Lynetteholmen? Nu har Miljöminister Annica Strandhäll svarat.

Svar från Miljöministern

Elin Segerlind har frågat mig om jag och regeringen avser vidta åtgärder för att skydda den sårbara marina miljön i Öresund och börja förhandla med Danmark om ett stopp för byggnationen av Lynetteholmen.

Arbetet med att skydda Öresunds marina ekosystem är högt prioriterat av regeringen. Det är av stor vikt att vi samarbetar med våra grannländer om sådant som på ett betydande sätt kan påverka vår gemensamma miljö. Enligt den så kallade Esbokonventionen om miljökonsekvensbeskrivningar i ett gränsöverskridande sammanhang ska grannländer och dess allmänhet informeras om planerade verksamheter som kan orsaka sådan betydande miljöpåverkan som är gränsöverskridande.

Min företrädare hade inför folketingets beslut om projektet Lynetteholmen i början av juni 2021 ett möte med Danmarks miljöminister Lea Wermelin samt transportminister Benny Engelbrecht. De danska ministrarna poängterade vid mötet att samrådet enligt Esbokonventionen inte skulle anses avslutat i och med folketingets beslut om projektet.

Samrådet mellan svenska och danska myndigheter fortsätter rörande projektets miljöeffekter och hur kontrollen av dessa bör ske. Just nu handlar samrådet bland annat om miljöövervakningen av dumpningen av muddermassor i Köge bukt där svenska myndigheter fortfarande har synpunkter. Vidare är tredjepartsgranskningen rörande strömningsförhållandena i Öresund, som har efterfrågats från svensk sida, nu i sitt slutskede och förväntas presenteras under början av 2022. Jag kommer att fortsätta följa frågan.

Kommentar

Det är självklart bra om ministern avser att följa frågan, men den viktiga följdfrågan är, hur? Vilket stöd får myndigheterna att fullfölja samrådet med Danmark, där man å sin sida flaggat för att länderna redan är överens och när kommer miljöministern söka samtal med sin danska kollega för att samtala om hur arbetet ska fortgå?

Till skillnad från i juni när ministrarna då enligt Sveriges miljöminister träffades så har bygget nu påbörjats. Det betyder att Danmark kör över Sveriges vilja att fortsätta samrådet och bortser från de risker som svenska myndigheter vittnar till. Det borde rendera en större handlingskraft från ministern än att passivt följa frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.