Riksdagen röstade fram skärpt straff för brott mot djur

Riksdagen har idag antagit en proposition (förslag) från regeringen om att höja straffen för de allvarligaste fallen av djurplågeri genom att ett grovt djurplågeribrott införs i brottsbalken.

Idag är straffet för djurplågeri dagsböter eller som mest fängelse i två år. Beslutet från riksdagen innebär att ytterligare en brottsrubricering tillförs, dvs grovt djurplågeri brott och straffskalan för det kommer vara fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

För att bedöma om ett djurplågeri är grovt ska man ta hänsyn till om gärningen har inneburit allvarligt lidande för djuret eller djuren, om den har omfattat ett större antal djur eller annars har varit av särskilt hänsynslös eller farlig art.

Beslutet idag innebär också att det kommer göras en ändring i djurskyddslagen som innebär att vissa mindre allvarliga överträdelser av djurskyddsbestämmelser sanktioneras med sanktionsavgifter som hanteras av länsstyrelserna i stället för med straffrättsliga påföljder. Det kommer också göras ett förtydligande att kontrollmyndigheterna ska anmäla överträdelser till Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten.

Det här beslutet är mycket välkommet och något Djurrättsrörelsen arbetat för länge. Det kommer kunna betyda mer kännbara straff och även det faktum att antal djur tas i beaktande gör att lagstiftningen nu på ett annat sätt når bredare och inte bara mot enskilda individer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.