IPCC – Vi måste agera, halvmesyrer är inte längre ett alternativ.

Igår släpptes den senaste rapporten från Intergovermental Panel in Climate Change (IPCC) och det går inte att missförstå dess huvudbudskap – vi måste agera nu. Effekterna är alvarligare och kommer snabbare än väntat.  

IPCC rapporten slår fast att utsläppen behöver minska till 2030 med 45% men istället ser det ut som att utsläppen ökar med 14%.  

Den här rapporten är en alvarlig varning om vilka konsekvenserna blir om vi inte vidtar åtgärder, säger Hoesung Lee, ordförande för IPCC. Den visar att klimatkrisen är en allvarliga och ett växande hot mot vårt välbefinnande och en välmående planet. Våra handlingar idag kommer forma hur människor anpassar sig och hur naturen reagerar på ökade klimatrisker. “ 

I den nya rapporten ligger fokus på hur klimatförändringarna, ekosystemen och den mänskliga påverkan samspelar och samtidigt hur det allvarliga konsekvenserna av dessa samspel kan avhjälpas. 

Ökade värmeböljor, torka och översvämningar har redan överstigit trösklarna för vad växter och djur kan tolerera och har skapat massdöd hos arter, både på land och i vatten. De här väderfenomenen sker samtidigt vilket skapar kaskad effekter som är extremt svåra att hantera. Det har också lett till akut matbrist för miljoner människor och en osäker vattentillgång i stora delar av världen. Ca 3,5 miljarder människor lever idag under en hög sårbarhet för värmeböljor. 

Rapporten konstatera också att mellan 2010 och 2020 var dödligheten från extremväder 15 gånger högre i sårbara regioner, ofta fattigare länder. Framtida sårbarheter kommer fortsätta vara högre i de länder där lokala och nationella parlament likväl som privata sektorn inte förmår att tillhandahålla infrastruktur och en basal samhällsservice, så som vatten och avlopp, sjukvård, transporter, energi och  

Idag har vi en ökning av medeltemperaturen med 1,1 grader och redan vid de här nivåerna ser vi alvarliga effekter för människors liv och för naturen, djuren och ekosystemen. Konsekvenserna vid 1,5 grader kommer snabbt bli än alvarligare.  

Den här rapporten visar tydligare på sambandet mellan klimat, biologisk mångfald och människan och integrerar biologisk, social och ekonomisk vetenskap tydligare än tidigare IPCC rapporter, säger Hoesung Lee. Rapporten trycker på att det är nödvändigt med omedelbara åtgärder och mer ambitiösa handlingar för att bemöta klimatkrisen. Halvmesyrer är inte längre ett alternativ.

Rapporten visar att mer behöver göras för att skydda naturen. Hälsosamma biologiska system är mer tåliga för klimatförändringar samtidigt som de också är med och bidrar till minskad klimatpåverkan. Rapporten förespråkar ett återställande av försämrade ekosystem, och ser ett behov av att bevara 30 till 50% av jordens livsmiljöer på land, och samtidigt också dra nytta av havens och sjöarnas förmåga att absorbera och lagra kol.  

I en kommentar säger en av IPCCs medordföranden Hans-Otto Pörtner att vi måste påskynda framstegen mot hållbar utveckling men att adekvata finansiella och politiska stöd är viktiga.  

FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte sig så här igår efter att rapporten släppts: 

Varje sekund räknas. Bristen på ledarskap är kriminell. 

IPCC rapporten är skriven av 270 personer från 67 länder och de har använt över 34 000 referenser till studier och tagit in kommentarer från över 60 000 experter och myndigheter.  

Läs hela IPCC rapporten här: https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-working-group-ii/

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: