Järnvägsunderhållet är under all kritik

Det finns mycket att säga om den svenska järnvägen och mycket som skulle kunna göras för att förbättra den. Vänsterpartiet har samlat en rad åtgärder i vår motion Stärkt järnväg för en fossilfri transportsektor. Den senaste tidens akuta banarbete i Flen och Nässjö har gjort att tåg har blivit så mycket som tre timmar försenade och ett symtom på decennier av eftersatt järnvägsunderhåll som behöver åtgärdas nu.

Jens Holm, transportpolitiskt ansvarig för Vänsterpartiet har därför begärt en debatt med ansvarig infrastrukturminister Tomas Eneroth för att få svar på frågan om vilka åtgärder ministern kommer ta för att svensk järnväg inte ska brytas ner?

Från Jens Holms inlämnade debattfråga:

Om vi inte skyndsamt skapar en bättre ordning för järnvägsunderhållet kommer järnvägen att få dras med fortsatta akutinsatser, vilket i sin tur kommer att leda till nya förseningar, och på sikt kommer järnvägen att tappa i attraktionskraft hos resenärerna. De nya resorna kommer då att ske med flyg eller egen bil, något som är mycket sämre ur ett klimatperspektiv.

Regeringens föreslagna tillskott till järnvägsunderhåll är helt och hållet otillräckligt. Därför föreslår Vänsterpartiet 60 miljarder kronor mer än regeringen till underhåll av järnvägen i vårt förslag till ekonomiska ramar för infrastrukturplanen 2022–2033.

Ett bra järnvägsunderhåll handlar inte bara om hur mycket pengar som anslås utan också om vem som har huvudmannaskapet och ansvaret. I dag är järnvägsunderhållet i Sverige helt och hållet avreglerat. Trafikverket är reducerat till en upphandlare av i dagsläget 34 baskontrakt. Resultatet har blivit att Trafikverket som förvaltare har dålig koll på sin egen anläggning. Denna negativa bild stärks av den statliga granskningen av järnvägsunderhållet, Framtidens järnvägsunderhåll (SOU 2020:18).


Datum för debatten är ännu inte satt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.