50 år senare är behovet av en Ekocid lagstiftning större än någonsin

Naturen behöver ett starkare rättsligt skydd. Redan 1971 motionerade Vänsterpartiet i riksdagen om införandet av en internationell konvention för att förbjuda brott mot naturen (ekocid) och sedan dess har vi återkommande lyft frågan. Senast i en motion till riksdagen.

Genom att göra Ekocid till ett brott i enlighet med den s.k. Romstadgan skulle brott mot miljön få liknande status som krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten och kunna lagföras vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC).

I samband med Stockholm+50 lyfter Jens Holm frågan igen till klimatminister Annica Strandhäll. Stockholm +50 är en miljökonferens som sker 50 år efter att världens första miljökonferens i FN:s regi genomfördes just i Stockholm. Då 1972 använde Sveriges statsminister Olof Palme begreppet ekocid (motion 1971:336). Sedan dess har storskalig miljöförstöring bara blivit vanligare och rättssystemet brottas med effektiva sätt att ställa de ansvariga till svars. Därför är det så viktigt att Sverige verkar för att vi får ett effektivt internationellt ramverk till skydd för miljön.

Glädjande nog har ICC börjat ta sig an miljömål. Det är ett viktigt steg framåt och innebär att vissa miljöfall kan tas upp i domstolen inom ramen för brott mot mänskligheten. Det är bra, men ännu bättre vore en renodlad ekocidtillämpning där alla fall med omfattande miljöförstöring, även om de inte är direkt kopplade till människors välfärd, skulle vara åtalbara. Det skulle skicka en viktig signal om att förstörelse av naturen i sig är ett brott.

Annica Strandhäll har inte än svarat om hon, i likhet med Olof Palme, kommer att lyfta fråga om Ekocid på Stockholm+50. Men förhoppningarna är inte stora på ett positivt svar.

Vänsterpartiet kommer fortsätta driva frågan för att få på plats en ekocid lagstiftning.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: