FN:s havskonferens startar och målet är konkreta åtgärder.

Nu har FN:s havskonferens, UNOC, dragit igång på plats i Lissabon. Konferensen utgår ifrån Agenda 2030 mål nummer 14, Hav och Marina Resurser (Life bellow water) men också utifrån insikten om behov av strukturella förändringar och delande av kunskap för att nå målen.

Havet är inte en oändlig resurs

Vi står idag inför en klimatkris likväl som en kris för biologisk mångfald, tillsammans med föroreningar och överfiske får våra hav utstå ett hårt tryck. Att haven inte längre är vid god hälsa ser vi på olika sätt, som att fiskbestånd minskar, korallreven bleknar eller att övergödningen ökar för att nämna några problem. Vi har helt klart tagit våra hav förgivet och tänkt att de är en outtömlig källa av resurser.

Det är mänskliga handlingar som gör att havet går ett mörkt öde till mötes. Havsnivåhöjningar, uppvärmning av haven, försurning och växthusgas koncentrationen satte alla rekord under 2021. Ansvaret ligger hos oss. Fördelen med det är att det också är mänskliga handlingar som kan ändra det.

Det finns mycket som behöver göras, men att stoppa överfisket och fokusera på ett ekologiskt hållbart och kustnära fiske är en av sakerna. Då behöver vi börja med att ta bort de skadliga subventionerna för industrifisket runt om i världen och även inom EU. En annan central aspekt är att skydda en större del av havet från mänsklig aktivitet i vissa fall och i andra fall kraftigt begränsa den. Att skydda 30% av haven bortom på internationellt vatten är en viktig del i det, men alla länder behöver även de skala upp sina skyddade områden för att ge haven och allt liv i och kring det möjlighet att återhämta sig.

Konferensens slutmål

I slutänden ska konferensen leda fram till en plan för ett gemensamt globalt ansvar för att möte krisen med havens tillbakagång. Den politiska deklarationen kommer att antas vid det avslutande mötet på fredag och målet är att ha med specifika vetenskapliga och innovativa lösningar.
Vi håller tummarna.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: