Alla ska ha lika rätt till våra stränder

En av de viktigaste sakerna vi lyckades med när det kommer till miljö- och klimatpolitiken under mandatperioden var att stoppa försvagningen av strandskyddet. Längs med våra stränder har vi några av de viktigaste och mest känsliga livsmiljöerna för både djur och växter. I en tid med en snabb ökad förlust av biologisk mångfald är det inte läge att sätta ytterligare tryck på områden som på många platser är väl exploaterade.

En del hävdar att det är bra landsbygdspolitik att få bygga strandnära men redan idag finns möjligheten att få undantag för strandskyddet i områden där exploateringstrycket är lågt, som här i Dalsland t.ex. där jag bor. Det är rimligt att det kan få vara så för situationen för de 399 sjöarna som finns i Bengtsfors är så klart annorlunda än vad den är i Bohuslän eller Stockholms skärgård.

Runt om i landet finns gott om exempel på där allmänheten stängs ute från stränderna för att skyltar eller stängsel sätts upp som hindrar människor från att komma fram. I Täby har det blivit stora diskussioner kring hur rika villaägare i Täby ockuperat kommunal mark som använts för en helikopterplatta men också för bad för de boende och i Göteborg har badföreningar skapats för att ta betalt för badgäster att få tillgång till vissa stränder. Allt strider mot allemansrätten.

Att ha tillgång till vår natur ska inte vara en fråga om klass. Alla ska ha samma rätt att vistas i naturen oavsett om man har råd med en miljonvilla i Täby eller bor i en hyresrätt i miljonprogrammen. Att försvaga strandskyddet så som regeringen föreslog hade i förlängningen minskat allmänhetens tillgång till stränderna och kraftigt försvagat naturmiljöerna i de områdena som skulle bebyggts.

Man kan tycka att det inte spelar någon roll, vad är ett mer hus när allt kommer omkring. Men i slutänden är våra kustområden kraftigt exploaterade. Det handlar inte bara om bostadshus som ska få ligga 200 meter från strandlinjen, det handlar om båthus, bryggor för bad, förtöjning av båtar, bastu, strandpromenader med mycket mera. Det är mycket vi vill använda våra stränder till och allt påverkar naturen. Kolla under en brygga och du kommer se att där inte finns samma växtlighet som en bit bort, helt enkelt för solen inte når botten. Det spelar roll.

Ett fortsatt starkt strandskydd har visat sig viktigt för flertalet i Sverige. De flesta vill kunna fortsätta att röra sig fritt i vår natur och jag förstår dem. Många turister från runt om i världen kommer också till Sverige för att ta del av den enorma frihet som allemansrätten innebär och som möjliggörs av strandskyddet.

Kommande mandatperiod kommer vi fortsätta kämpa för att strandskyddet ska upprätthållas. 200 meter från strandlinjen är inte en orimligt långdistans att bygga ett hus på och med tanke på hur situationen ser ut med höjda havsnivåer kanske vi alla fall längst våran kust borde fundera på att inte bygga än längre upp från stranden.

Publicerad av elinsegerlind

Miljö- och havssakkunnig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: